Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

De 100 dagen zijn voorbij!
Weekopdracht 14:

Hoe ga jij door na de 100-100-100?


Wij hebben het gehaald De 100 dagen zijn voorbij. Een aantal heeft niets van zich laten horen. Dat is wel jammer. Maar ik denk dat alle deelnemers toch heel bewust met afval bezig zijn geweest. En da...


Wij hebben het gehaald

De 100 dagen zijn voorbij. Een aantal heeft niets van zich laten horen. Dat is wel jammer. Maar ik denk dat alle deelnemers toch heel bewust met afval bezig zijn geweest. En dat was ook de bedoeling. De opdracht van deze week was: Hoe ga jij door na deze actie? En welke tips heb jij voor de gemeente?

Jos van Nieuwenhoven geeft als tip mee om meer aandacht te schenken aan het inzamelen van PMD afval. Dat gaan wij zeker doen. Een dezer dagen staat op de website www.stichtsevecht.nl/afval welke afval waar moet.

Mochten jullie nog iets missen, dan horen wij dat graag. Jos is er in geslaagd om voor zijn appartementen complex drie papiercontainers te regelen in een gemeenschappelijke ruimte. Voor Eugenie Hodes is het scheiden van afval een deel geworden van het dagelijks leven. Ook zijn huisgenoten doen enthousiast mee. Hij (en met hem een aantal andere deelnemers) geeft als tip mee om een kleine grijze kliko in te voeren en de grote grijze te vervangen door een grote PMD-kliko. Na de zomer starten wij in de gemeente Stichtse Vecht met het omgekeerd inzamelen. Restafval gaat dan in de ondergrondse afvalcontainer in de buurt. De grijze bakken worden verruild voor PMD-bakken.

Gerda Kazius scheidde voor de actie al bewust haar afval. Toch hebben de weekopdrachten haar gezin anders naar bepaalde dingen laten kijken. “Soms ontkom je er in deze moderne wereld niet aan om producten te kopen die niet op de beste manier verpakt zijn. Deze slag zal echt door de pr oducent gemaakt moeten worden. Verder kijken wij zeker positief terug op de 100 actie.” Meer deelnemers klaagden over de manier van verpakken. Soms 2 verpakkingen over 1 artikel. Een grote doos met deelverpakkingen erin. Bij Meldpunt Verpakkingen kunnen jullie een klacht hierover indienen. Hoe meer klachten / meldingen hoe meer producenten geneigd zijn om er wat meer te doen. Melden dus!

Ook E. Weenink hoefde niet veel te veranderen. “Ik deed eigenlijk al wat ik kon. Nu ben ik me wel meer bewust van de overdreven verpakkingen om luxe artikelen, waaronder ook vlees. Verder doe ik aan minder, minder, minder, en zo min mogelijk spullen kopen als maar kan. Bij alles vragen: Kan ik zonder? Tips voor gemeente: Blijf flexibel met beleid, want de afval aanpak is erg in beweging de laatste jaren. Goede voorlichting aan burgers. Een actie als deze kan best nog eens keer gedaan worden. Op de scholen misschien?”

In het najaar gaan twee scholen, ondersteund door MEC Maarssen, proberen om helemaal afvalvrij te worden. Dus wij gaan zeker door.

Hetty Veneklaas blijft ook afval scheiden. “Vanaf nu composteren wij ook. Ook letten wij meer op (de aankoop van) verpakkingsmateriaal in de winkels en kopen we meer verse groenten en vlees op bijvoorbeeld de markt. Daarnaast ga ik alle in huis aanwezige schoonmaakmiddelen eerst opmaken en vervolgens vervangen door veel minder producten, die milieuvriendelijker zijn. Sommige daarvan maak ik zelf (waspoeder en wasverzachter bijvoorbeeld).” Barbara Jeurissen vindt dat wij moeten zorgen dat wij geen afval krijgen. “Dan hoeft het ook niet gescheiden te worden. Zover zijn we no g niet hier in huis. Ik ga door met kritisch inkopen. Een truc verzinnen waardoor ik, ook als ik moe ben of haast heb, even kritisch blijf. Het eerste wat ik daarvoor bedacht heb, is standaard een broodzak en andere bakjes/zakjes in mijn fietstas laten zitten (goed afgesloten). Dan heb ik altijd ‘goede verpakkingen’ bij de hand. Helaas is de praktijk anders. Ik stop lang niet altijd het tasje met een broodzak enz. terug in de fietstas.” Hetty wil ook met de buren groot inkopen waar dat kan. Dat scheel veel verpakkingen.

Eveline Gaspersz vindt het heel inspirerend om van anderen ervaringen te horen. “Ik probeer ook anderen enthousiast te maken. Dat is best lastig want het hangt af van de gemeente waar je woont. Ik ben leerkracht op een basisschool in Utrecht en daar kan ik als juf ook echt een voorbeeldrol vervullen in de klas. Hergebruik van allerlei zaken, fruit en waterbeleid op school! Met de leerlingen zorgdragen voor een opgeruimd plein.”

Familie Roodenburg heeft vooral veel baat gehad van deze actie gehad doordat de familie vragen kon stellen bij twijfel. “Zoals wat doe je met kapot en vuil textiel?” Op de website komt een lijst waarin staat waar je wat kunt weggooien. Vragen hierover kunnen altijd via de website worden gesteld.

Arie de Winter is anders gaan inkopen en heeft nu veel minder plastic en papier afval. “Het is ons meegevallen hoe weinig moeite dat kost.” Het viel Rik Peeters op dat er toch nog wel wat bij het restafval zit wat gescheiden kan worden ingeleverd. “Bijvoorbeeld houten ijsstokjes, kip en vis resten, keukenpapier of karton met etensresten > groene container en plakband in PMD-zak.”

Volgende week vindt u op de website een terugblik over de 100 dagen met resultaten en tips.

Met elkaar in gesprek
We kijken terug op een geslaagde actie. Wij willen nog heel graag met jullie hierover doorpraten. Dat doen wij op 26 juni van 19.30 – 21.30 uur. Wij hopen dat u ook komt. En neem gerust een vriend of vriendin mee. Misschien wil hij / zij ook meepraten of tips delen? Meld u wel aan bij Nanny Yap, Nanny.yap@stichtsevecht.nl.

Wij maken er een gezellige avond van met muziek, hapjes en drankjes.

Wist u dat …

 • het maar 60 dagen duurt voordat een blikje gerecycled is en weer nieuw in het schap staat?
 • de smartphone app Recyclemanager laat zien waar gescheiden afval aangeboden kan worden?
 • u op www.pluk.nl duurzame deals kunt vinden?
 • de NL Packaging Award 2016 in de categorie duurzaamheid is gewonnen door Peeze? Zij wonnen de award met hun biobased koffiecups.
 • het Meldpunt Verpakkingen het bedrijfsleven stimuleert om verpakkingen duurzamer te maken en consumenten informeert over verpakkingen en milieu. Meer weten? Kijk op https://meldpuntverpakkingen.nl/

Weet u hoe verpakkingen van blik gerecycled worden? Bekijk het hier. http://www.ikrecycleblik.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 


Weekopdracht 13:

Wat zit er nog in jouw restafval?


Wat zit er nog in jouw restafval Het is mooi om te zien dat het scheiden van afval steeds ‘normaler’ wordt. De deelnemers aan de actie 100-100-100 gooien alleen nog maar de echte ‘restjes’ bij het re...


Wat zit er nog in jouw restafval

Het is mooi om te zien dat het scheiden van afval steeds ‘normaler’ wordt. De deelnemers aan de actie 100-100-100 gooien alleen nog maar de echte ‘restjes’ bij het restafval en houden zo weinig rest over. Linda van Dort had vorige week nog maar 150 gram restafval.

Aart van Boeschoten had deze week het minste restafval qua gewicht van de hele sessie. Het restafval van Martine Kruiswijk bestond vooral uit luiers. Zij heeft na alle zoektochten nog geen wasbare luiers gevonden voor oudere leeftijd. Irma Gondrie ruimde haar kastjes op wat veel restafval opleverde. Zij moet er niet aan denken wat het oplevert als zij de schuur onder handen neemt.

Stem Maarssen hield vooral veel spullen over die niet naar de kringloop kunnen, bijvoorbeeld een kapotte klerenhanger.

Barbara Jeurissen had meer restafval dan anders: een rubber tuinslang (2,4 kg) en een volle stofzuigerzak (580 gram).

En natuurlijk de normale huishoudelijke afvalrestjes die niet in een van de andere bakken kunnen, zoals wikkels van chocoladerepen, chipszakken.

Wist u dat …

 • dat de Utrechtse ontwerper, Mireille Geijsen, oprichter is van de i-did_slow fashion_movement. Een atelier dat designproducten maakt van restafval en een vakopleiding biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 • Milieu Centraal een afvalwijzer app heeft. Die is gratis te downloaden
 • glas oneindig vaak opnieuw kan worden gebruikt. Als het goed op kleur gescheiden wordt, hoeft er geen kwaliteitsverlies te ontstaan door het recyclen. Nederland produceert een miljard kilogram nieuw verpakkingsglas per jaar. Het grootste deel hiervan wordt gevuld geëxporteerd, zoals bier en tomatenketchup. Bij het maken van nieuw glas wordt zeshonderd miljoen kilogram 'oud' glas, ruim de helft, als glasscherven bijgemengd.

Wij hebben het gehaald! Tijd voor een feest!

Het is alweer bijna 100 dagen geleden dat wij inwoners opriepen om mee te doen met de 100-100-100 actie. 80 deelnemers hebben de afgelopen maanden zoveel mogelijk afval gescheiden om zo min mogelijk restafval over te houden. En dat is prima gelukt! Tijd voor een feestelijke afsluiting met muziek, hapjes en drankjes.

Andere geïnteresseerden in afvalscheiding uit uw kennissen- of familiekring zijn op deze avond ook van harte welkom. Het is immers niet alleen een afsluiting, maar ook een nieuw begin.

Datum: 26 juni 2017
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Theater 4en1, Schepersweg 6a, Breukelen

Programma
19.00 – 19.30 uur:         Inloop
19.30 – 19.45 uur:         Welkom door Linda van Dort
19.45 – 20.00 uur:         Terugblik en vooruitblik
20.00 –21.30 uur:          Feestelijk samenzijn

Meld u aan voor 25 juni via nanny.yap@stichtsevecht.nl. Ook belangstellenden uit uw kennissenkring zijn dus van harte welkom. Wij stellen het zelfs op prijs als u de moeite zou willen nemen hen voor deze bijeenkomst uit te nodigen. Alle deelnemers krijgen een duurzame herinnering mee als dank voor hun inspanningen.

 


Weekopdracht 12:

Welke verpakking is jou het meest opgevallen tijdens dit experiment?


Welke verpakking valt jou het meest op? De meeste verpakkingen zijn gemaakt van papier, kunststof, metaal of glas. Maar wat is beter als verpakkingsmateriaal: papier of plastic? Papier lijkt een mili...


Welke verpakking valt jou het meest op?

De meeste verpakkingen zijn gemaakt van papier, kunststof, metaal of glas. Maar wat is beter als verpakkingsmateriaal: papier of plastic? Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal omdat het een hernieuwbare grondstof is. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen en uitputting van grondstoffen dan een kilo plastic. Maar wist u dat voor papier wel land nodig is voor productiebossen. Verder verschillen de eigenschappen van de materialen nogal. Zo is meer papier nodig voor een verpakking met dezelfde sterkte als met plastic. Plastic heeft echter wel als nadeel dat wanneer het als zwerfafval in zee belandt, daar kan bijdragen aan de problematiek van de 'plastic soep'. De materiaalkeuze hangt ook sterk af van het te verpakken product: vloeistoffen kun je bijvoorbeeld niet in papier verpakken. En koekjes blijven langer vers in luchtdicht afgesloten kunststof.

Eugenie Hodges benoemde het dubbel verpakken van vlees. Barbara Jeurissen valt het op dat de werkelijke impact van verpakkingen niet zichtbaar is en niet vermeld wordt. Zij vindt het boek, "De verborgen impact" van Babette Porcelijn een echte eyeopener en aanrader. Regelmatig bekruipt haar het gevoel dat wat zij ziet bij eten en/of verpakkingen niet met de feiten klopt wat betreft de impact op ons eco-systeem. Voor haar is het na afloop van de 100 - 100 - 100 actie nog veel werk aan de winkel. Zij vindt het een uitdaging om samen met andere mensen uit de buurt / in de gemeente daaraan te werken. Wij horen graag welke plannen er zijn. Mogelijk kunnen wij die faciliteren, Het valt E. Weenink op dat bijna alles verpakt is. “Er valt bijna niet aan te ontkomen. Ook niet als je zoals, zo weinig mogelijk afval probeert te veroorzaken.” 
Aart van Boeschoten vertelt dat Femke de Jager een petitie is gestart om supermarkten aan te zetten alternatieven te bedenken voor de overdadige plastic verpakkingen. Lees hier het verhaal van Femke: http://www.varnws.nl/eneo/eneo.dll?tem=artikel&dept=&doc_id=33066&#.WTkcE9K1s_w  
Jos van Nieuwenhoven vindt veel van de verpakkingen overbodig, zoals om een komkommer en een hondenkluif. Ook valt het hem op dat groot verpakkingen soms weer verdeeld zijn in deelverpakkingen, zoals crackers. Voor Rik Peeters blijft plastic met aluminium coating intrigeren. Hij vraagt zich af of die metaal (aluminium?) coating nu echt nodig is.

Meldpunt verpakkingen

Verpakkingen blijven dus een punt van aandacht. Wisten jullie dat Milieu Centraal een Meldpunt Verpakkingen heeft ingesteld waar zij vragen van consumenten over verpakkingen en milieu beantwoorden. Consumenten kunnen hier suggesties aandragen voor het verbeteren van de milieuvriendelijkheid van verpakkingen. Deze suggesties worden doorgegeven aan de betreffende fabrikanten.

Wist u dat …?

 • per Nederlander jaarlijks tussen de 114 en 157 kilo voedsel weggegooid wordt? Dit is in totaal circa 2 miljard kilo eten.
 • door slim te vouwen ook het laatste restje uit je pak vla of yoghurt krijgt. Check op www.zuivelpak.nl hoe je het laatste restje eruit krijgt.
 • het verpakkende bedrijfsleven en de Rijksoverheid afspraken gemaakt hebben ten aanzien van het verduurzamen van verpakkingen. Zo is er afgesproken dat het verpakkende bedrijfsleven plannen opstelt om productverpakkingscombinaties voor 2018 te verduurzamen. De afspraak is dat branches in 2018 ook plannen maken met doelen voor 2022. Hier vindt u meer informatie
 • Een plastic folie om groenten en fruit de houdbaarheid van het product verlengt. Het voorkomt dat producten te snel bederven en weggegooid moeten worden. Een langere houdbaarheid kan handig zijn als het product langere tijd onderweg is (bijvoorbeeld uit Spanje), of als producten langere tijd in de supermarkt blijven liggen. Dat het in de ene winkel dus wel in een plasticje ligt en in de andere niet, kan dus liggen aan het land van herkomst, of dat producten in de ene winkel snel verkocht worden en in de andere winkel lang blijven liggen. 
 • van de totale milieubelasting van het voedsel dat consumenten kopen, 11 procent voor rekening komt van de verpakkingen. De productie van het product zelf veroorzaakt 74 procent van de milieubelasting en 15 procent komt voor rekening van het weggooien van voedsel. Letten op verpakkingen kan milieuvoordelen opleveren, maar er is een veel grotere milieuwinst te halen door kritisch te kijken naar de producten die je koopt. Denk daarbij aan seizoensproducten en meer plantaardig eten in plaats van vlees, zuivel, kaas en eieren. Zo is de consumptie (inclusief verliezen) van dierlijke eiwitten verantwoordelijk voor ruim 50% van de totale milieubelasting van voedsel. Ook het voorkomen van voedselverspilling vermindert de milieubelasting. Daar kunnen verpakkingen ook een bijdrage aan leveren, omdat ze producten beschermen tegen beschadiging en bederf. Het milieuvoordeel dat dit oplevert is echter niet in cijfers uit te drukken.
 • er geen keurmerk is voor duurzame verpakkingen. Er is wel een aantal verpakkingslogo’s en keurmerken, zoals het Kiemplantlogo. Deze en andere verpakkingslogo’s vindt u op de website van Milieu Centraal. Verpakkingssymbolen geven alleen informatie over het materiaal waarvan de verpakking is gemaakt, of in welke afvalbak u de verpakking kan gooien. Ze zeggen niets over hoe duurzaam een verpakking is.

 

 


Weekopdracht 11:

Hoeveel ongebruikte elektrische apparaten kan je vinden in jouw huishouden?


Ongebruikte apparaten? Gun ze ook een tweede leven! Delen is het nieuwe hebben! Wanneer u samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, auto of bakfiets scheelt dat voor het milieu en in ...


Ongebruikte apparaten? Gun ze ook een tweede leven! Delen is het nieuwe hebben!

Wanneer u samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, auto of bakfiets scheelt dat voor het milieu en in uw portemonnee. De weekopdracht was om te kijken hoeveel ongebruikte apparaten er in huis zijn. Dat blijken er toch nog vaak meer dan gedacht. Ooit een keer gekocht omdat het handig leek, maar helaas blijkt het dan toch niet zo te zijn. Delen is dan een goede optie.

Delen is niet nieuw: bibliotheken zijn al eeuwen oud, de trein en de bus deelt u met andere passagiers en al in de jaren ’70 deelden gezinnen een auto. Het is tegenwoordig wel gemakkelijker om te delen via online platforms, buurtapps en sociale netwerken kunt u in uw buurt spullen lenen, huren of te leen en te huur aanbieden.

Tips van MilieuCentraal voor delen

 • Bedenk vóór een aankoop of u het product zelf in huis wilt hebben. Als u het tijdelijk gebruikt of maar een paar keer per jaar nodig heeft, kijk dan of u het van vrienden, buurtgenoten of via een platform kunt lenen.
 • Bijna alles is te delen. Maak anderen blij met producten die u maar weinig of een korte periode gebruikt zoals een sta-tafel, babybadje of klopboormachine. Als u een vergoeding vraagt, verdient u er ook nog wat mee.
 • Laat een beoordeling achter op ruilplatforms. Vertel in een review hoe prettig de ruil verliep en of de prijs-kwaliteitverhouding klopte. Zo wordt delen voor iedereen leuker, makkelijker en betrouwbaarder.

Wat kunt u delen?

 • Spullen: zoals gereedschap, barbecue, tent
 • Boeken
 • Speelgoed
 • Kleding
 • En zelfs kookkunsten: als u teveel hebt gekookt, kunt u misschien iemand anders blij maken. Een initiatief als Bijzonder Thuisafgehaald regelt graag de match tussen kok en kwetsbare buurtgenoot.

Vintage is het nieuwe tweedehands
Gooi een product dat u niet nodig heeft niet weg. U kunt het beter weggeven of ruilen.

Misschien een idee om uw ‘overbodige’ spullen tijdens de laatste bijeenkomst om te ruilen voor een iets dat u wel kunt gebruiken? Wie weet heeft een van de andere deelnemers juist datgene wat u zoekt. Als er belangstelling voor is, kunt u dat aan mij doorgeven via Nanny.yap@stichtsevecht.nl. Ik zorg dat er een tafel klaar staat, zodat vooraf of achteraf geruild kan worden.

U kunt uw spullen natuurlijk naar een van de Kringloopwinkels brengen. Dan doet u er een ander ook een plezier mee.

Save the date
De laatste bijeenkomst vindt plaats op 26 juni, van 19.30 – 22.00 uur in Theater 4en1. Iets langer dan u gewend bent, maar we hebben een leuk programma. Natuurlijk blikken wij terug en kijken wij vooruit hoe wij ook in de toekomst zoveel mogelijk afval scheiden. En wij horen graag uw advies.


Weekopdracht 10:

Wat is er nodig voor minder afval en meer afvalscheiding


Deze weekopdracht luidde: Wat is er nodig voor minder afval en meer afvalscheiding? Natuurlijk is het een feit dat bijna alles wat je inkoopt verpakt is. Het zal nog even duren voor het de gewoonste ...


Deze weekopdracht luidde: Wat is er nodig voor minder afval en meer afvalscheiding?

Natuurlijk is het een feit dat bijna alles wat je inkoopt verpakt is. Het zal nog even duren voor het de gewoonste zaak van de wereld is, dat je onverpakte spullen mee naar huis neemt. Maar misschien gaat het sneller dan wij denken. Vorig jaar kon ik mij nog niet indenken dat ik geen gratis plastic tas meekreeg bij mijn boodschappen. Nu heb ik altijd mijn eigen tas bij mij. En ik merk dat iedereen dat heel normaal vindt. Wellicht nemen wij volgend jaar ook allemaal onze eigen bakken en zakken mee naar de winkels. Dat scheelt een berg afval.

Maar nu moeten wij het toch eerst thuis zelf goed scheiden. En dat kunnen wij volgens de deelnemers het beste doen als je een goede ‘afvalscheidingstation’ in huis hebt. Gerda Kazius heeft thuis een groen-, een PMD- en een rest bak. “Zo scheid je de meeste afval al heel gemakkelijk”, vindt Gerda. “Buiten hebben we de papier kliko en een doos met glas afval. Het is bij ons zo vanzelfsprekend. We missen nog wel de PMD kliko. Dan kan de rest afval kliko de deur uit. We hebben zo weinig restafval, dat kan dan in de ondergrondse.” Jos van Nieuwenhoven vindt ook dat een goede afscheiding begint bij een goede afvalbak. “Ik heb er een gekocht waarin je vier afvalstromen kunt verzamelen. Een goed begin is het halve werk!” Merete Gerhards heeft ook 4 afvalbakken in de keuken voor de dagelijkse afvalstromen. “Dat helpt. Minder afval krijg je ook door producten te kopen die minder of geen verpakkingen hebben of verpakking waar meer in kan, bijvoorbeeld 1 liter fles shampoo ipv 250 ml. Doordat we anders zijn gaan eten en veel zelf maken, hebben wij ook minder verpakkingen. Mijn volgende stap wordt zelf verpakkingen meenemen voor de kaas, vis en noten. Jullie hebben me geïnspireerd.”

Barbara Jeurissen zegt vooral Nee tegen spullen die zij niet echt nodig heeft. “Als ik dit omdraai, dan wordt het: Alleen ja zeggen tegen spullen die ik nodig heb en echt ga gebruiken. Naar winkels gaan waar ik terecht kan met mijn eigen zakken, bakjes e andere verpakkingen. “

Manon Vos vindt het afval scheiden heel makkelijk. “Helaas zijn er nog veel mensen die er gewoon geen moeite voor willen doen. Ik denk dat we het meeste kunnen winnen als iedereen afval scheiden normaal zou vinden (zoals in bv Duitsland en Oostenrijk). Als iedereen het doet, dan volgt de industrie vanzelf wel.”

Ik ben benieuwd hoeveel ongebruikte elektrische apparaten u heeft in uw huishouden.

Save the date
Zet het vast in uw agenda: op 26 juni is de slotbijeekomst. Een leuke, maar vooral inspirerende bijeenkomst met hapjes, drankjes en muziek, waarin wij natuurlijk terugkijken op 100 dagen leven met minder afval..

 


Weekopdracht 9:

Welk gebruiksvoorwerp kun jij delen met anderen?


In Stichtse Vecht gaat het de goede kant op. We delen veel met elkaar. Zo leent Koen Rijken regelmatig elektrisch gereedschap uit of hij leent het van vrienden. Daarbij hebben zij de afspraak: you bre...


In Stichtse Vecht gaat het de goede kant op. We delen veel met elkaar. Zo leent Koen Rijken regelmatig elektrisch gereedschap uit of hij leent het van vrienden. Daarbij hebben zij de afspraak: you break it, you make it. Ook leent hij af en toe een aanhangwagen van een vriend. E. Weenink leent regelmatig een auto van een kennis tegen een redelijke vergoeding of zij huurt een auto via Snapcar.

In de buurt van Barbara Jeurissen wordt ook al aardig wat gedeeld. Duur of professioneel gereedschap wordt gedeeld met een andere zzp-er. Alledaags gereedschap voor tuin en klussen wordt gemakkelijk uitgeleend en gedeeld met anderen. Auto idem. Haar ruil- en pak maar- boekenkastje bevat dvd's boeken en soms tijdschriften. Van wie ze komen? Dat weet zij niet, maar daardoor is het extra leuk. Voor een staafmixer of andere spullen die zij niet heeft, loopt zij naar buren. Meer tips van haar vind jij bij de resultaten van de weekopdracht.

 

Irma Gondrie deelt al jaren een grasmachine met de buren! Want waarom zou je voor die paar vierkante meters elk een grasmachine hebben? Ook de ladder wordt over en weer geleend. In haar buurt is dat heel normaal. De heggenschaar legt heel wat kilometers af en heeft veel heg in de gemeente geknipt! Jaren terug kocht zij voor 19 gulden een paar krukken in Frankrijk, waar geen 'kruisverenigingssysteem' is. Veel mensen in haar omgeving weten dat en het aantal gebruikers is niet meer te tellen. Aart van Boeschoten leent zijn kruiwagen vaak uit. En A. van der Velde haar luchtbed.

Leuk om dit allemaal zo te lezen. Jammer dat er niet meer inzendingen zijn. Op de bijeenkomst van 11 mei hoorde ik vaak van de aanwezigen dat zij leuke tips hebben, maar het vergeten te plaatsen bij de weekopdrachten. Jammer. Toch ontvang ik ze alsnog graag via de e-mail Nanny.yap@stichtsevecht.nl Dan kan ik dat meenemen in de samenvatting van de week.

Deze week luidt de opdracht: Welke verpakking is jou het meest opgevallen tijdens dit experiment?

Ik ben heel benieuwd naar de inzendingen.

P.S. Bent u niet op de bijeenkomst van 11 mei geeweest? Lees dan de terugblik van de bijeenkomst. https://www.100-100-100.nl/media/uploads/GOntwikkelingRuimte_ontwRO12_COMM_AFVAL100-100-10011_meiTerugblik_bijeenkomst_11_mei(1).pdf


Weekopdracht 8:

Welke winkelier werkt al goed mee om afval te voorkomen?


Helaas zijn er deze week weinig inzendingen geweest. Waarschijnlijk omdat de meesten op vakantie zijn geweest. Ik zelf ook. Vandaar dit keer een late reactie. Ook bleek er de site van 100-100-100 een ...


Helaas zijn er deze week weinig inzendingen geweest. Waarschijnlijk omdat de meesten op vakantie zijn geweest. Ik zelf ook. Vandaar dit keer een late reactie. Ook bleek er de site van 100-100-100 een foutmelding te geven en kon er niets worden ingevuld. Heel erg jammer. Dit is gelukkit opgelost. Er bleek een error te zijn ontstaan in het beveiligingscertificaat van de site. Dit is dus inmiddels verholpen.

Het is super dat Hetty bij Remko's brood en taartjes in Breukelen (Kerkbrink) 2 gratis katoenen zakjes met klittenband sluiting meekreeg voor het meenemen van boterhammen naar werk of school. Hulde.

Deze week luidt de opdracht ‘Welk voorwerp kun jij delen met anderen?’ Ooit leefden wij in een tijdperk waarin alleen geruild of geleend werd. Wie weet gaan wij daar ooit weer naar toe. Als ik de berichten lees van Barbara Jeurissen, A.J. van der Velde en Aart van Boeschoten duurt het misschien helemaal niet meer zo lang. Spullen delen is een goed initiatief. Ik heb een tijd gehad dat ik veel met de trein reisde. Altijd nam ik een boek mee. Als ik het boek uithad, liet ik het in de trein achter met een berichtje op de 1e pagina: Veel leesplezier. Zodat degene die het boek in handen kreeg, wist dat het voor haar / hem bestemd was.

Volgende week luidt de opdracht: Wat is er nodig voor minder afval en meer afvalscheiding?
MilieuCentraal heeft nog enkele tips:

Let op verpakkingen

 • Neem een eigen boodschappentas mee als je boodschappen doet. Dat bespaart per Nederlander ruim 230 tasjes (6 big shoppers, 78 eenmalige tassen en 150 flinterdunne hemdtasjes).
 • Koop zo mogelijk statiegeldverpakkingen (frisdrank, bier). Eenmalig glas, hoewel goed recyclebaar, heeft de hoogste milieubelasting.
 • Hoe groter de verpakkingseenheid, hoe minder verpakking per kilogram product. Bijvoorbeeld een zak van 5 kilogram aardappelen levert minder afval op dan twee zakken van 2,5 kilo. Pas echter op met grote voorraden. Producten kunnen bederven, en dat leidt tot afval en verspilling van de energie die nodig is geweest om het product te maken.

Koop op maat

 • Per jaar belandt zo'n 14 procent van het voedsel dat huishoudens kopen onnodig in de afvalbak. Dat is verspilling van het voedsel zelf, maar ook van de energie die nodig was voor het telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren van de voedingsmiddelen.
 • Ga je klussen in huis? Bereken dan vooraf precies uit hoeveel verf, hout, lijm, behang of ander materiaal je nodig hebt. Zo voorkom je dat je te veel inkoopt.

Bespaar papier

 • Plak een ja/nee- of een nee/nee-sticker op de brievenbus. Dat bespaart maar liefst 34 kilogram reclamedrukwerk en 32 kg huis-aan-huiskranten per brievenbus per jaar.
 • Overweeg eens of je de krant niet op je tablet kunt lezen of het krantenabonnement samen met je buren kunt nemen. Zeker week- of maandbladen kunnen goed door meerdere huishoudens gelezen worden. Zo bespaar je ook op de kosten.
 • Gebruik papier dat aan één kant bedrukt is nog een keer voor kladjes en kopieer dubbelzijdig.

Doe zelf aan hergebruik

 • Maak van gft-afval jouw eigen compost. Dit kan voordelig zijn voor het milieu, aangezien je dan energie bespaart en uw afvalberg slinkt. Let wel op dat je het goed doet, anders ontstaan er juist schadelijke broeikasgassen. Meer hierover op Zelf composteren.
 • Gebruik waar mogelijk oplaadbare batterijen in plaats van eenmalige batterijen.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Wellicht tot vanavond.

Save the date
De volgende bijeenkomst vindt plaats op 26 juni. Wij maken er een feest van! En natuurlijk krijgt u van ons weer bruikbare herinneringen mee.


Weekopdracht 7:

Wat geef jij deze week een tweede leven?


Het is fijn om te lezen dat er zoveel spullen een tweede leven krijgen. Hergebruik van je tegels, tasjes gemaakt van oude paraplu’s, eierdoosjes als kiembak, een garde als lamp en nog veel meer…. Wat...


Het is fijn om te lezen dat er zoveel spullen een tweede leven krijgen. Hergebruik van je tegels, tasjes gemaakt van oude paraplu’s, eierdoosjes als kiembak, een garde als lamp en nog veel meer….

Wat een creativiteit en wat een leuke ideeën.

De volgende week opdracht is:
Welke winkelier werkt goed mee om afval te voorkomen? Het is natuurlijk een uitdaging om de winkeliers in Stichtse Vecht zover te krijgen dat zij met ons meedenken om ons zo min mogelijk afval mee naar huis geven. Ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat.

Nog even wat tips, die in de vorige weekopdrachten al gedeeld zijn:

 • Neem naar de Chinees de plastic bakken van een vorige maaltijd mee en vraag of hij de nieuwe bestelling in deze bakken wilt doen.
 • Ga naar de bedrijfsleider van een supermarkt en vraag of jij losse groente en fruit in jouw eigen tas / zak kan wegen en mee kan nemen.
 • Koop zoveel mogelijk producten, die je in kunt vriezen, in 1 keer mee en stop ze in plastic bakjes in de vriezer.

Informatiebijeenkomst

En vergeet onze informatiebijeenkomst niet op 11 mei. Het belooft een leuke avond te worden.

Aanmelden kan via Nanny.yap@stichtsevecht.nl


Weekopdracht 6:

Hoeveel gebruikte mobiele telefoons kan jij verzamelen?


Nooit geweten dat er goud gebruikt wordt in een mobiele telefoon. En dat mobieltjes hun waarde bijna blijven behouden. Zeker de moeite waard om, als je jouw oude mobieltje niet meer wilt reparen, het ...


Nooit geweten dat er goud gebruikt wordt in een mobiele telefoon. En dat mobieltjes hun waarde bijna blijven behouden. Zeker de moeite waard om, als je jouw oude mobieltje niet meer wilt reparen, het aan te bieden aan een van de kringloopwinkels of aan vrienden en kennissen, die zelf geen mobiel hebben. Ik heb zelf onlangs nog 4 oude Nokia’s naar de kringloopwinkel gebracht. Dat voelde toch wel goed.

De volgende weekopdracht is: Wat geef jij deze week een tweede leven. Je kunt natuurlijk jouw oude en niet gebruikte spullen wegbrengen, maar je kunt ook tweedehandse producten kopen. Deze producten zijn vaak mooi en apart, juist omdat ze niet meer in de handel zijn. En tweedehands is ook milieuvriendelijker en goedkoper!

Tips Milieu Centraal voor tweedehands producten

 1. Is het product onverslijtbaar, zoals een partij tuintegels? Of gebruik je het maar tijdelijk? Dan is tweedehands een goede optie.
 2. Let op: in sommige gevallen is het geen goed idee een product lang te gebruiken. Dit geldt voor grote huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en koelkasten..
 3. Je kunt volop tweedehands artikelen vinden via onder andere websites, kringloopwinkels, bazaars en vlooienmarkten.

Ik ben benieuwd welke producten jullie de komende week een tweede leven gunnen. Ik hoor het graag.

Informatiebijeenkomst
De informatiebijeenkomst van 11 mei staat helemaal in het teken van een nieuw leven voor afval. Kunstenaar Pet van de Luitgaarden laat je zien wat je met afval kan doen. Natuurlijk kun je op die avond ook zelf aan de slag. Kom op 11 mei om 19.30 uur naar Theater 4en1 in Breukelen. Meld je aan via nanny.yap@stichtsevecht.nl. Ook dit keer krijgen jullie een bruikbaar aardigheidje mee.

Vloggen en bloggen
Wij willen nog steeds graag jullie vlog of blog over jullie ervaringen met de 100-100-100 actie. Stuur het naar Ed Kamans (ed.kamans@studio2.nl) of Robbert Oelp (robbert.oelp@rtvsv).

Tot volgende week


Weekopdracht 5:

Wat is jouw beste kliekjesrecept?


Deze week niet zoveel kliekjesrecepten als ik had verwacht. Dat komt waarschijnlijk omdat de meeste mensen afgepast koken en weinig kliekjes overhouden. De meesten eten de volgende dag de restjes als ...


Deze week niet zoveel kliekjesrecepten als ik had verwacht. Dat komt waarschijnlijk omdat de meeste mensen afgepast koken en weinig kliekjes overhouden. De meesten eten de volgende dag de restjes als lunch. Ook een goed idee!

Ellen Lennartz heeft ook bijna nooit kliekjes over. Maar ze heeft wel een goede tip. Op deze site staan volgens haar lekkere en ouderwetse kliekjesrecepten. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. www.dora-besparen.nl/category/kliekjes-een-lekker-gerecht/

Barbara Jeurissen heeft weliswaar geen kliekjesrecept, maar een koffieprut tip. Zij gooit haar koffieprut in een bakje. De zwamdraden of broed kunt u online bestellen. Op www.oneworld.nl/food/diy-zelf-zwammen-kweken-op-koffie vindt u een stappenplan voor het kweken van paddenstoelen.

Afvalmiddagen in MEC Maarssen
MEC Maarssen organiseert op 10, 17 en 24 mei (woensdag) middagen in het teken van afval scheiden. De activiteiten vinden plaatst van 14.30 tot 15.30 uur in Reigerskamp 197, Maarssen

Kinderen van 5-12 jaar zijn van harte welkom. Als uw kind deelneemt aan een van die activiteiten, dan kunt u uw stempelkaart meegeven. MEC Maarssen plaatst dan een stempel op de kaart.

Informatiebijeenkomst
Op 11 mei vindt de 2e bijeenkomst plaats in Theater 4en1 in Breukelen. Het wordt een leuke avond waarin u leert wat u van afval kunt maken. Pet van de Luitgaarden, een kunstenaar uit Utrecht, laat u zien en uitproberen wat u met afval kunt doen. Pet is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen. Hij vraagt zich af of wij het allemaal wel nodig hebben. Op deze avond geeft hij afval een tweede ‘kunst’leven. Het wordt een bijzondere avond. Zorg dat u erbij bent. U krijgt dan uw derde stempel. Bij 4 stempels krijgt u bij de laatste bijeenkomst een extra presentje mee.

Natuurlijk kijken wij op die avond ook terug op de afgelopen weken. Wat hebben wij bereikt en hoe houden wij de moet erin. En u krijgt weer een bruikbaar aardigheidje van ons in het teken van de campagne.

Aanmelden kan via stichtsevecht@100-100-100.nl Wil jij ook een bijdrage leveren aan de avond? Dat kan. Meld je dan ook via dit mailadres. Dan neem ik contact met je op.

Tot volgende week.

 


Weekopdracht 4:

Maak een foto van jouw afval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Fijn dat er zoveel enthousiaste deelnemers zijn. Hoewel er best veel verpakkingen zijn opengemaakt, valt de hoeveelheid restafval mee. Bijna alles kon worden gescheiden: plastic, gft, papier. Dat is f...


Fijn dat er zoveel enthousiaste deelnemers zijn. Hoewel er best veel verpakkingen zijn opengemaakt, valt de hoeveelheid restafval mee. Bijna alles kon worden gescheiden: plastic, gft, papier. Dat is fijn.

Linda van Dort heeft vorige week onze 75ste deelnemer bezocht en cadeaubonnen aan haar overhandigd. Gerda Kazius is al langer bewust met afval bezig en heeft zich in het laatste weekend aangemeld. Meer over haar vind je op de nieuwspagina van deze site. 

Kliekjes
Deze week kunnen jullie op de site kliekjesrecepten vinden. Ik heb er al heel veel voorbij zien komen.
Hebben jullie al enkele recepten van anderen geprobeerd? En welke vond jij erg lekker? Dat hoor ik graag. Die kan ik dan volgende week als tip melden. Ik zie jullie reacties vol verwachting tegemoet.

Save the date
Houd de avond van 11 mei vrij in jouw agenda. Dan is de volgende bijeenkomst weer van 19.30 - 21.30 en weer in Theater 4en1 in Breukelen. Op die avond laat een kunstenaar zien welke kunstwerken je met afval kunt maken. Een bijzondere avond. Zorg dat je erbij bent. Natuurlijk kijken wij ook terug op de afgelopen weken. Aanmelden kan via stichtsevecht@100-100-100.nl Wil jij ook een bijdrage leveren aan de avond? Dat kan. Meld je dan ook via dit mailadres. Dan neem ik contact met je op.

Tot volgende week.


Weekopdracht 3:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


Er zijn veel leuke en bruikbare tips binnen gekomen om afval te beperken. Hieronder vinden jullie er een paar. Zo adviseert Klaartje Snoeren om een moestuin te nemen. Dan hoef je niet meer naar de gr...


Er zijn veel leuke en bruikbare tips binnen gekomen om afval te beperken. Hieronder vinden jullie er een paar.

Zo adviseert Klaartje Snoeren om een moestuin te nemen. Dan hoef je niet meer naar de groenteboer.

E. Weenink heeft een aantal tips. Zelf een compost bak in de tuin maken van oude planken. Dat scheelt in GFT-afval en in het kopen van compost/mest materiaal voor de tuin bij het tuincentrum. Ook het beperken van het aantal ingrediënten in een gerecht helpt en kies voor producten met zo min mogelijk verpakking en/of recyclebare verpakking als die keus er is.

Arie de Winter heeft zijn ervaringen in een filmpje verwerkt. Nieuwsgierig? Kijk hier zijn bijdrage: http://rtvstichtsevecht.nl/video/48408729/derde-vlog-deelnemer-actie-100-100-100

Zijn advies: “Bij de Toko of Macro vind je veel grootverpakkingen. Dat betekent minder vaak boodschappen doen en minder afval. We doen de inhoud in glazen potten en op die manier blijft het prima luchtdicht verpakt.”

Arie van Boeschoten is van mening dat wij in deze digitale wereld ervoor kunnen zorgen dat we veel minder oud papier krijgen Bijvoorbeeld de papieren versie van de krant opzeggen en hem digitaal gaan lezen. Een nee/nee sticker op de deur plakken en voor de gewenste reclamefolders een app op je tablet zetten. Bij bedrijven zoals banken, verzekeringen etc. waar je klant bent, melden dat je hun post digitaal wilt ontvangen, kan soms ook nog geld schelen.

Eugenie Hodes gaat vaker naar de groenteman en neemt haar lunch weer in een lunchtrommeltje mee in plaats van in een plastic zakje.

Barbara Jeurissen heeft als tip: Bewaar groenten en fruit op de juiste plaats en voorkom daardoor onnodig bederf, kijk op: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-bewaren

Hetty Veneklaas gaat net als Arie de Winter en veel andere deelnemers met allerlei stoffen zakken naar de markt: voor de aardappels, groente, fruit en zelfs brood! De kaasboer kijkt ook niet gek op als zij haar eigen kaasdoos en eierdoos meeneemt.

De tip van Koen Rijken is om de verpakkingen terug te geven aan leveranciers wanneer zij regelmatig terugkomen, zoals Hello Fresh, CoolBlue e.d.

Ben je een vlogger of blogger? Stuur dan jouw vlog of blog naar Ed Kamans (ed.kamans@studio2.nl) of Robbert Oelp (robbert.oelp@rtvsv).

Hartelijk dank voor het delen en tot volgende week.


Weekopdracht 2:

Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?


Week 2 zit erop. Het is fijn om te merken dat iedereen bewust bezig is met het aantal verpakkingen. Het zijn er meer dan wij denken. Even iets bij de Chinees bestellen levert meteen veel verpakkingen ...


Week 2 zit erop. Het is fijn om te merken dat iedereen bewust bezig is met het aantal verpakkingen. Het zijn er meer dan wij denken. Even iets bij de Chinees bestellen levert meteen veel verpakkingen op. Misschien volgende keer zelf bakjes meenemen?
Het zou leuk zijn om te horen hoe het Chinese restaurant er tegen aan kijkt. Als we het met ons allen doen, wordt het de gewoonste zaak van de wereld toch?

Deze week verschijnt Nieuwsbrief nummer 2.

Mochten jullie willen vloggen of bloggen? Mail je resultaten naar Ed Kamans (ED.KAMANS@studio2.nl) of Robbert Oelp robbert.oelp@rtvsv.nl

Natuurlijk kun je je suggesties ook mailen naar stichtsevecht@100-100-100.nl

Tot volgende week.


Weekopdracht 1:

Waar in huis ontstaat jouw afval?


De eerste week zit erop. En we hebben nu 78 deelnemers. Coletta Teuben is de 75ste deelnemer. Wij zijn blij dat er zoveel mensen / gezinnen meedoen. Mochten vrienden van jullie mee willen doen, dan ku...


De eerste week zit erop. En we hebben nu 78 deelnemers. Coletta Teuben is de 75ste deelnemer. Wij zijn blij dat er zoveel mensen / gezinnen meedoen. Mochten vrienden van jullie mee willen doen, dan kunnen zij de weekopdrachten volgen via de website stichtsevecht.100-100-100.nl. Zij kunnen hun resultaten echter niet uploaden.

Wat is er deze week gebeurd?

We hebben deze week gemiddeld 0.6 kg restafval per deelnemer geproduceerd. In totaal is dat 10 kg. Het landelijk gemiddelde is voor de eerste week 9 kg. We doen het goed en het kan altijd beter.

Tips

Een aantal van jullie heeft een paar goede tips geplaatst. Die willen we jullie niet onthouden.
Zo demonteert Aart van Boeschoten gebruiksartikelen. In zijn schuur heeft hij een stelling gemaakt met bakken voor zaken zoals koper, messing, aluminium, enzovoorts. Eén keer per jaar brengt hij het naar de ‘ijzerboer’ in Mijdrecht, Dit levert het milieu winst op en hem ook nog wat geld

Gé Hogeweij-Speelman kijkt als zij de badkamer schoonmaakt, ook altijd de prullenbak in de badkamer na om het afval te scheiden.

Lynn Schade heeft op haar aanrecht standaard een stenen vaas waar zij haar groente en fruit afval in stopt.

Elke Rabe, heeft eigenlijk meer 'verzamelzakjes/-bakjes' die zij steeds leegt. Bijvoorbeeld op het toilet, daar hangt een zakje waar tijdelijk de wc rollen in gaan. Zij gooit de rollen later bij het oud papier. Het scheiden gaat bij badkamer, toilet en atelier dus later. Het zakje hergebruikt zij steeds, dus dat wordt geen afval. 'Natte' stromen gaan niet in de zakjes, daar loopt zij meteen voor naar de gft bak of keuken. Haar bakjes of zakjes zijn overigens ook wat een ander zou weggooien. Bijvoorbeeld lege Griekse yoghurt bakken en de zakjes die je per post nog wel eens krijgt. Ook papieren zakken van fruit gebruikt zij steeds opnieuw tot ze kapot gaan.

Daniëlle Eindhoven heeft via http://www.binbang.nl een bak besteld om in huis gemakkelijker te kunnen scheiden.


Goede bruikbare tips allemaal. Wij zijn benieuwd naar de resultaten van de volgende week.

Vloggen en bloggen

Ben je een vlogger of blogger? Stuur dan jouw vlog of blog naar Ed Kamans (ed.kamans@studio2.nl) of Robbert Oelp (robbert.oelp@rtvsv).

 

Tot volgende week